A core stability (alapstabilitás) értéke és a szülői magatartás – Ingyenes játékos gyakorlatokkal!

Hiszek abban, hogy a testünkkel való bánásmód, az erős tartóizomzat tudatos felépítése egészen kisgyermekkortól, a rendszeres gerincvédő mozgásra nevelés tanításával értéket adok a családoknak, a gyerekeknek.

A gerincünk és a fizikai és lelki értelemben vett TARTÁSUNK soha ilyen fontos nem volt, mint korunkban. A 2000-es évek után született digitális gyermekek nyaktartása a telefon, tablet, laptop stb. emelkedő használatával, a számítógépes munkakörök (vagy olyanok, amik napjainkban még talán nem is léteznek) számának emelkedésével felnőttkoruk kezdetére már rögzül, így korábbra jósolhatók a nyaki, majd hát, deréktáji gerincszakasz eltérések, panaszok.

Én mindig preventív, megelőző szemléletű voltam. Soha nem megoldani akartam a problémákat, inkább megelőzni azokat. Jelenleg is ezt képviselem, legfőbb célom, hogy minden korcsoportot másképp, de megszólítsak, hogy gondoljon a gerincére minden nap.

A legkisebbek megszólítása csakis a szüleiken keresztül történhet. Azt gondolom, ha a szülő gondoskodik a saját és kisgyermeke gerincéről, neki fontos, akkor a gyereknek is később egyértelmű lesz, mint a fogmosás.

A gyerekekre, tinikre irányuló musculoskeletalis (mozgásszervrendszeri) oktató programoknak köszönhetően, megelőzhetők bizonyos sportsérülések, amelyek egyébként a napjainkban egyre emelkedő számú rendszeresen sportoló akár már 5-6 éves gyerekek sérülései (világszerte éves szinten 22 millió (!) gyermeknek lesz valamilyen sérülése – Galano GL, J Pediatr. Orthop. 2005).  Kevesen tudják, hogy ugyan a legtöbb divatos és népszerű sporttevékenység kiváló végtagizomzatot épít fel, de sokszor az erősnek hitt gyermekünk tartása csapnivaló, testközéppontja iszonyú gyenge. Puha talajra viszont nem érdemes várat építeni, mert következményei lesznek… így tehát az alapstabilitás felépítését, vagyis erős, stabil alap képzését tartom első számú fontosságúnak.

Az erős testközpontnak hatása van a jövőre is, hiszen a felnőtt életben is határozottan jobb életminőséget lehet elérni, ha az alapstabilitásról már kisgyermekkorban gondoskodnak a szülők.  Nem véletlen, hogy állami szinten egységesen már az óvodákban, de az iskolákban a napi testnevelés bevezetésével már elindult egy átfogó, komoly program, de a tapasztalatok szerint még gyermekcipőben jár az alapstabilitás napi szintű tanítása, a célzott gyakorlatok végzése a mindennapi gyakorlatban.

A szülők edukációja ennek fontosságáról még el sem kezdődött, igen kevesek informáltak a témában. Ha velem tartasz, garantáltan gazdagodni fognak az ismereteid és a gyakorlatban ágyazva rengeteget teszel gyermeked felnőttkori egészségéért.

Ha már kisgyermekkorban a szép tartás fontosságát játékos rendszeres tornagyakorlatokkal és minta mutatással építed fel, akkor ez, ha nem is a dacos ellenkezős tinikorban, de hamarosan be fog gyűrűzni az életébe. Így működünk! Fontos lesz neki is az egészsége.

A piciknél az élvezhető játékos torna a lényeg, de kisiskolásoknál már az edukáció is belép, elmagyarázzuk miért csináljuk, mit fogunk profitálni belőle. Nagyobbaknál is az élvezhető kikapcsolódást tartjuk szem előtt, hiszen a célunk nem más, mint az, hogy a tartásuk legyen annyira fontos és trendi, mint az öltözködésük. Ehhez sok-sok hasizom, medence stabilizáló- és hátizom felépítő gyakorlat véghezvitelére van szükség olyan szakértő vezetésével, akit a kamasz példaképnek is tekinthet.

Szeretnél a kisgyermekednek életre szóló ajándékot adni?

Kezd el a testtudatosság, a core-stability = alapstabilitás építését ma! Tegyünk minden nap valamit érte!

Kitartóan végig olvastad ezt a bejegyzést, ezért azt feltételezem érdekel a téma 🙂

Tegyél egy próbát, mennyire nyeri el a tetszésedet a közös játékos torna. Most ingyenesen a tiéd 10 alapstabilitás erősítő gyakorlat, szeretettel. Jó mozgást!


Kérem az ingyenes gyakorlatokat az E-Mail címemre

(Ez NEM hírlevéllistára történő feliratkozás!)