A tartás a lényed – Beköszöntő

A gyermekek mozgásszervrendszerével 8 éve foglalkozom. Több ezer gyermeket vizsgáltam hivatásom kezdete óta és megállapítottam, a szép erős tartás kihalófélben van továbbra is… Ezt nem engedhetjük meg!  Ki ne szeretné, hogy gyermeke magabiztos legyen? Ehhez önbizalom szükséges. Az önbizalom pedig erő, lelki erő stabil testben.

Hétfő reggel 10 óra. Indul a rendelés, gyermekreumatológiai vizsgálatra érkezik Zsombor tartós boka és hátfájdalommal. A srác hanyagtartásban a vizsgálóasztalon ül, 13 évesnek néz ki, haja trendin belőve, rágózik, unja az egészet.

“Húzd ki magad, úgy ülsz ott, mint egy nagy C betű!” – mondom én.
Ösztönösen kihúzza magát… pontosan 2 percig…
“Ennyit bír a gerinced?”
“Ennyit. “
“Hát ez nem sok…”

Meghúzza a vállát, pont nem érdekli. Van jobb dolga is. Jó lenne már a telefonját elővenni és valami értelmeset csinálni és nem lemaradni.

“Te figyelj Zsombor, lehet egy kérdésem? Nem muszáj válaszolni rá.”
Bólint. Nem egy bőbeszédű gyerek, de nyitott mégis.
„Volt már randid?”

Meglepően tágra nyitja a szemét, hogy jön ez most ide, mi közöm hozzá? De végül megrázza a fejét.

„És szeretnél? Mert van egy tippem! Légy menő, húzd ki magad! (Szoktam mutatni is, hogyan, ez gondolom vicces lehet, mert mindig nevetnek rajta(m)J.  Légy büszke magadra! Az vonzóbb ám mindenkinek J. Görbe háttal szerinted ki néz Rád?”
Na ez már betalált, elmosolyodik. Ez már motiváció lehet, bár nem ilyen egyszerű a folyamat, valahonnan mégis el kell indulni.
Kihúzná ő magát, csak tényleg nem bírja, elfárad a háta…

Miért?
Mert kisgyermekkorában a tartóizmok megművelése nem volt hangsúlyos, nem épült be az életébe.  Nincs mese, ezzel jó lesz foglalkozni.

Első lépés pipa.

 

Ha itt bedobod a gyógytorna ötletet, hanyatt homlok menekülne ki a rendelőből. Az, hogy miért hasznos? Maximum a szülőknek számít, a gyereknek a „Hasznos, mert…” „Megelőzi a…” kezdetű mondatok abszolút nem motiváló erők.

A MOST-ban élnek, ami persze hatalmasan energetizáló dolog. Az előrelátó magatartással a szülők rendelkeznek. Ha erőlteted a „gyógytorna muszáj” tartalmú mondatokat, a kamaszt elvesztetted. Nincs több esélyed.

Miért?

Valamikor már régen nagyon régen is a gyógytesisekre másképp tekintettek… ez biztos most is így van. A gyógytorna, ne kerteljünk, nem menő a tiniknél. A kicsik járnak, ha viszik őket, a 20 felettiek járnak, mert fáj, de a kamaszok nem akarnak hallani sem arról, hogy az életük része legyen, pedig a legtöbb tartási rendellenesség 8-16 éves kor közt alakul ki.

Aztán jön 23 évesen a többszörös nyaki gerincsérvével, vagy kap egy autoimmun betegség csomagot gyulladásos gerincbetegség címkével, vagy csak simán elviselhetetlenül fája dereka.

Na most már segíthetsz rajta orvos és gyógytornász! De jobb lenne, inkább csak úgy „megműttetni”, hogy ne is kelljen vele később se foglalkozni.

Jaaaj. Na ezt szeretnénk megelőzni. Az ehhez hasonló történetekkel tele már a padlás.

Itt az ideje, hogy életre szóló értéket teremtsünk a jövő óriásainak azzal, hogy óvjuk a gerincüket és tartást adunk nekik!

A tartás nemcsak erőt, teherbírást növel, hanem a későbbi magabiztosságukat is. Azt kívánom, legyenek életrevaló, erős gyermekeitek!