Legbelső tartó erőnk – a core izmok. A tartás a lényed!

A „Csak rossz tartás”a fiatalok körében nem menő, mégis gyakori… középkorúaknál panaszos, kicsit idősebbeknél pedig fájdalmas, sérves és mozgáskorlátozott lehet.  Ez nem egy vonzó életpálya modell a gerincnek, lássuk be.

A helyes testtartás, vagyis az alapstabilitás legfontosabb befolyásoló tényezője a fejlett tartóizomzat. Mik ezek? A mély hátizmok és hasizmok – ezeket tudjuk. De sokkal kevesebb figyelem jut a csípő-, far- és medenceizmokra. Ezek együtt a hasizomzattal és a gerinc keresztcsonti és lumbális (deréktáji) szakaszát rögzítő, tartó izmaival az ún. core- izmok. Én úgy hívom összefoglaló néven sokszor, hogy testközéppont, mivel ők képezik a legbelső tartó erőnket. Mert a tartás a lényed! Ha ez erős és stabil, akkor számos betegséget elkerülhetünk.

Ha tudatosan nem gondoskodunk a core izmainkról, ennek a leggyakoribb következménye a hanyagtartás.

A történet a leggyakrabban ott megy félre, ha a gyermek, vagyis serdülő kamasz úgy nő hirtelen 10-20 cm-t, hogy alig tudjuk követni a tekintetünkkel. Ilyenkor az izomzat gyenge a fiziológiás gerincgörbületek megtartásához. Már 8-10 éves korban a fokozott háti kyphosis: vállak előre esése és a has kidülledése (gyenge hasizom, nem tart semmit) szemmel látható, ezek a gyerekek ülnek úgy, mint a nagy C betű… Ez a melegágya a későbbi rögzült tartási problémákból adódó nyak, hát, derékfájdalomnak.

Mennyi felnőtt is veszi fel ezt a testhelyzetet üléskor… a metrón, a számítógép előtt, a szórakozóhelyen, vagy csak egy parkban ücsörögve.  Mert szegényeknek ahhoz sincs erejük, hogy megtartsák magukat. Ez akkor nehéz, ha nem elég erős a testközéppontunk. Ahogy erősítjük, egyre könnyebb és aztán automatikus lesz a szép és erős, magabiztos tartásunk.

A hanyagtartás rendszeres tornával, a test keretbe foglalásával megszüntethető. De még jobb lenne, ha esélyt sem adnánk neki. Lehet ezt is, ha 3-4 éves kortól kezdve tudatosan, napi szinten foglalkozunk gyermekünk tartásával. Akár szülő-gyerek együtt építheti a core izmait :). A gyereknek biztos megelőzés, a szülőnek lehetséges megelőzés és panaszoldás egyben, minden korosztályban indirekten az önértékelés fejlődéséhez vezet.

A core stability (alapstabilitás) értéke és a szülői magatartás című bejgyzésben ingyenes játékos gyakorlatokat találhattok. Ezek általános gyakorlatok, hogy lássátok, nagyjából mivel tudtok Ti Szülők hozzájárulni gyermekeitek egészséges mozgásszerveihez.

Magabiztos, erős tartást kívánok Nektek:)

 

Borítókép: <a href=’https://www.freepik.com/photos/family’>Family photo created by teksomolika – www.freepik.com</a>