Milyen mozgásszervi panasszal kihez fordulhattok?

A kisgyermekes szülők a mozgásszervi traumákkal több fronton néznek szembe kezdve a pelenkázóról potyogó babák, a kismotoros, rolleres bukfenceken át gyakorlatilag kivétel nélkül mindenkit érint.  Egyértelmű, hogy ilyenkor a „traumára” rohanunk elsőként. De mi van akkor, ha a gyerek sántítani kezd, vagy reggel nem áll lábra, vagy fáj a háta esténként?

Nézzük, ki mivel foglalkozik?

  • A gyermekortopédia foglalkozik: a csontok és ízületek nem gyulladásos eredetű betegségeivel, amik lehetnek mozgásszervi fejlődési rendellenességekkel (pl. csípőficam), hanyagtartás, gerincferdülés, egyéb tengelyeltérések (pl. köznyelven: X-láb, befelé dőlő bokák), mechanikus, terhelésre jelentkező panaszok kivizsgálásával, osteochondrosisok (legismertebbek a Perthes-kór és a Scheuermann-betegség) ellátásával.
  • A gyermektraumatológia foglalkozik a törésekkel, zúzódásokkal, baleseti sérülésekkel, ez egyértelmű.
  • A gyermekreumatológia: a gyulladásos eredetű csont-, ízületi- és izombetegségekkel, a több szervrendszert érintő autoimmun betegségekkel foglalkozik.

Általában a körzeti gyermekorvosotok fogja eldönteni hová utal tovább Titeket az adott mozgásszervi panasszal.

  • A hirtelen jelentkező panaszok (sántítás, duzzanat, fájdalom) általában gyulladásos eredetre utalnak, ha nem volt trauma, ekkor a reuma az első állomás.
  • Ugyanakkor vannak olyan ízületi gyulladások, amelyek nem fájnak, csak duzzanatot, vagy mozgási eltérést, mozgás beszűkülést okoznak (pl. ügyetlenebb lesz a kézírás, vagy testnevelés órán nehézségek lépnek fel), többnyire a panaszok reggelente rosszabbak, „bejáratódik” a nap folyamán és javul. Ilyenkor is az első állomás a reuma.
  • Amennyiben minél többet mozog a gyerek és annál erősebbek a panaszok, akkor elsőként az ortopédiai eredet merül fel a terheléses panaszok hátterében.
  • Az éjszaka is ébresztő ízületi és csontfájdalmakat mindig nagyon komolyan kell venni, mert előfordulhat, hogy bár a panasz mozgásszervi, de az oka lehet hematológiai megbetegedés (leukémia, lymphoma), vagy egyéb daganatos betegség. Így az összetett vagy súlyos mozgásszervi panaszokat javasolt mindenképpen gyermekellátó intézményben komplexen kivizsgálni.

A blogposztokat szülőknek írom baráti hangvétellel és kötetlenebb stílusban. Célom, hogy az általam fontosnak tartott egészségügyi információk megosztásával olyan értéket adjak, amit használni tudtok a mindennapokban. Amennyiben ismeretterjesztő cikket írok, vagy friss tudományos adatokat mutatok be, a forrásaimat megjelölöm és törekszem a téma maximális kimerítésére. Amennyiben a blogposzt tanácsokat tartalmaz, azok általános érvényűek. Ha nem találod a kérdéseidre a választ és szükséged lenne egyéni konzultációra, akkor jelentkezz bátran.