MIT TEHETÜNK GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGES TARTÁSÁÉRT?

Kezdjük azzal, hogy mi a testtartás? A tartás a test és a végtagok gravitációval szembeni megtartásáért felelős álló, ülő és fekvő helyzetben. A jó testtartás célja az, hogy a legkevésbé terheljük meg a hátunkat, bármit is csinálunk.

Ezt kezdetben tudatosan, figyelve alakítjuk ki, majd később automatikussá válik.

 

MI FOG TÖRTÉNNI KÉSŐBB, HA ROSSZ A TARTÁSA A GYEREKNEK?

A helytelen tartás növeli a feszültséget az izmokban, szalagokban, csontokban. Ahogyan a gyermek növekszik és folyamatosan helytelen vagy gyenge a tartása, a gerinc és azt rögzítő elemek növekedése is helytelen lesz (asszimetria, izomrövidülések, megnyúlások, fejletlen izmok, izomcsomók stb). Felnőttkorra a gerincet rögzítő ízületekre nehezedő nagy feszültség tartós mozgásszervi fájdalomhoz, degenerációhoz és akár gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. De valahogyan nem tudjuk elképzelni, hogy ez velünk, sőt gyermekünkkel is megtörténhet. Pedig megtörténik, ha nem vagyunk eléggé egészságtudatosak.

 

A JÓ TESTTARTÁS AZT JELENTI,

 • a csontok és ízületek tengelye megfelelő, így az izmok hatékonyan tudnak működni.
 • a gerincnek megvannak a normál görbületei és egyik sem túl fokozott, vagy kiegyenesedett (mit jelent ez a gyakorlatban néhány példával szemléltetve: akinek a háti kyphosisa fokozott, azt szoktuk „púpos” tartásnak hívni, akinek a deréktáji lordosisa fokozott, vagyis nagyon „behorpad a dereka és a hasa ki van nyomva”)
 • a gerincet rögzítő, összetartó szalagok nincsenek nyomás alatt, nincsenek megfeszülve
 • nem fárad el hamar a hát a helyes tartást felvéve
 • nem fájdalmas a hát, derék, vagy más izom
 • állva: két lábbal a talajon, vagyis mindkét lábra, csípőre egyformán terhelünk, vállak hátra és lefelé húzva, állunkat befelé, fejünket fejtetővel felfelé nyújtózva helyezkedünk el.
 • végül, ami a tiniknek a legfontosabb: JÓL NÉZEL KI, MAGABIZTOS A KÜLLEMED! (Legyetek MENŐBBACK :))

MI KELL A HELYES TESTTARTÁSHOZ:

 1. erő: rugalmas és erős izomzat a gerinc mindkét oldalán
 2. szimmetria: tartás, egyforma tartóerejű izmok
 3. kimozgatható ízületek
 4. kitartás: dolgozni rajta és folyamatosan erősíteni

MIT TEHETEK GYERMEKEM HELYES TARTÁSÁÉRT?

Ha az alábbi javaslatokat beépíted a mindennapjaitokba kisgyermekkortól kezdve, akkor a helyes és erős, magabiztos testtartás alapjait lefektetted, tartós egészség értéket adtál gyermekednek.

 

 1. Tanítsuk meg: hogyan kell ülni az asztalnál, hogyan kell állni, fekvésből felkelni. Vagyis tudja a gyerek, hogy mi a helyes testtartás.
 2. Sokat játszunk vele guggolva
 3. Étkezéskor a szájához emelje a kanalat és ne hajoljon rá a tányérra.
 4. Ha úgy látod éppen helytelenül tartja magát, hívd fel rá a figyelmét.
 5. A hát-, és vállizmok erősítését szolgáló torna előnyben részesítése (kisgyermekeknek ajánlott tartásjavító játékos INGYENES gyakorlatokat igényelhetsz a core stability-ről szóló blogposzt alatt.
 6. Kütyüzéskor, tévénézéskor 30 percenként álljon fel és mozgassa át magát
 7. Gondosan válasszunk bútorokat már 1-2 éves gyerekeknek is: mélyítsük el ergonómiai ismereteinket, mielőtt vásárolunk!

MI ERŐSÍTI MÉG A TARTÁSUNKAT?

 1. FUTÁS
 2. SÉTA
 3. BICIKLIZÉS
 4. GYERMEK JÓGA, GYERMEK PLANK (bizonyos életkortól)
 5. TARTÁSERŐSÍTŐ JÁTÉKOS TORNA KICSIKNEK

HOGY NÉZ KI A HELYES TESTTARTÁS ÁLLVA 6 LÉPÉSBEN?

Gyakorlat a tükör előtt állva azoknak a kis-és nagykamaszoknak, felnőtteknek, akik menőbbek szeretnének lenni 🙂

Régen csak úgy mondták egyszerűen, “húzd ki magad”, ennél pontosabb instrukciókat találsz itt:

 1. fejtetővel nyújtózz a plafon felé, álladat húzd be
 2. vállaidat húzd hátra, és told lefelé
 3. húzd be a hasadat
 4. mellkasodan nyomd ki
 5. térdeidet tartsd egyenesen
 6. vegyél egy mély levegőt és nézz előre és mosolyogj 🙂

TIPP 1: kis gyermekekkel jó móka lehet, hogy ki hány darab könyvvel a fején tud egyensúlyozva sétálni.

TIPP 2: Ha sokáig kell egyhelyben állnunk, jobb a mozgolódás, vagy az, hogy az egyik lábunkat egy lépcsőre, vagy emelkedőre tudjuk tenni, mint az, hogy az egyik csípőnket süllyesztjük az egyik oldalra, egyik lábról a másikra terheljük magunkat. Tehát ÁLLJUNK KÉT LÁBBAL A TALAJON.

 

A HÁZIFELADAT ÍRÁSÁT IS TANÍTSUK MEG HELYES TESTTARTÁSSAL

 1. Toljuk a feneket egészen a szék háttámlájáig és a hát teljes egészével dőljünk neki (ezt már bölcsis korban elkezdhetjük otthon is tanítani)
 2. A térdek kb 90 fokos szögben álljanak
 3. A teljes talp a padlón legyen
 4. Ne keresztezzük a lábakat
 5. Online órákon: A gyermek ne dőljön előre a számítógépet nézve, a klaviatúrát kezelve sem. Inkább toljuk a legközelebb a széket az asztalhoz. Karok az asztalon vagy a szék karfáján. 30 percenként álljon fel rövid időre mozgassa át magát a gyermek.

FONTOS: az a jó ülőmagasság, amikor a gyermek az 1. lépésnek megfelelően ül és a talpai leérnek a talajra. Ha nem ér le a lába, az ártalmas a gerincnek, talptámaszként bármi használható kretívan.

Önmagában a helytelen testtartás nem igényel orvosi vizsgálatot, vagy speciális gyógytornás foglalkozást, ám ha a gyermeknek hátfájdalmai vannak, vagy egyéb mozgásszervi panasza, érdemes felkeresni az alapellátó gyermekorvost, aki meg tudja állapítani, hogy felmerül-e valamilyen betegség a tünetek hátterében és célirányos vizsgálatokra irányítja, szükség esetén specialistához küldi.

Legyenek a gyermekeitek MenőbBack – a tartás a lényed!

Szeretettel:

Dr.Garan Dia